Leden uitgelicht

Rachel Meibergen

28 jaar. Model - fotografie en model - catwalk

Petra Beelen

42 jaar. Publiek en model - fotografie

Pourya Saffarian

31 jaar. Presentatie en acteur

We hebben vandaag 135 castings voor je

Bijvoorbeeld: acteur, model en/of Amsterdam

What About Renee Gunning
Dit artikel is geplaatst op 27 maart 2013

What About Renee Gunning

Renee Gunning ken je waarschijnlijk nog wel van het tweede seizoen van Echte Gooische Meisjes. Na de serie kwam ze bij Ego’s Models terecht als plus size model, na eerder in haar leven al eens modellenwerk te hebben gedaan in binnen- en buitenland. Momenteel studeert Renee aan de universiteit en werkt ze ook nog eens als gastvrouw in The Harbour Club. Aan CastingNieuws.nl vertelt ze hoe het is om als plus-size model te werken en deelt tips met meiden die nog aan het begin van hun carriere staan.

Hoe ben je in het modellenwerk gerold?
“Toen ik vijftien was begon ik met wat testshoots, mijn stiefzus was vroeger een goed betaald model bij Paparazzi en begon destijds een eigen modellenbureau. Ik was al na de eerste dag werken voor de camera verkocht, ik vond het zo leuk om te doen. Omdat ik destijds niet heel slank was, en dat ook nooit was geweest, kreeg ik wel het advies om af te vallen. Ik viel acht kilo af en omdat de vraag groot was en mocht naar het buitenland. Ik ben veel naar Milaan gereisd, waar ik voor Major Models werkte. Daar viel ik nog meer af door heel gezond te eten, maar ook veel te sporten. Ik bevond me natuurlijk in een wereld die draait om schoonheid, slankheid en kleding. Ik was al zestienjarige mentaal niet heel sterk en daardoor liet ik mij erg beïnvloeden door de eisen van de klant. Ik zag mezelf niet als product, maar meer als een meisje dat alles wilde bereiken om maar aan de wensen van de klant te voldoen. Dit is een totaal verkeerde redenatie en dat uitte zich in het feit dat ik uiteindelijk in twee jaar tijd twintig kilo was afgevallen. Toen zeiden mijn ouders: ‘Zo, nu is het klaar.’”

Luisterde je daar wel naar?
“Ja, want ik zag ook in dat dit niet gezond was, ik had ondergewicht. Ik was wel heel  gezond en in goede conditie, maar woog echt te weinig. Toen ben ik gestopt met modellenwerk en ben ik in een maand tijd acht, negen kilo aan te komen. Ik mocht een maand doorbrengen bij mijn familie in Chicago om op adem te komen, waarbij ik ook nog een aantal kilo aankwam. Toen ik terugkwam waren mijn ouders en omgeving heel blij dat ik weer de oude ik was.”

Wat heb je daarna gedaan?
“Ik besloot me te richten op mijn school en had ook geen behoefte aan camera’s, tot ik in Amsterdam kwam wonen en bezig was met een studie waar ik niet achterstond. Eyeworks vroeg mij voor het tweede seizoen van Echte Gooische Meisjes, waarop ik besloot mee te doen. Daar heb ik totaal geen spijt van, ik zou het zo weer doen. Het was zo leuk om te doen, want ik zat met een van mijn beste vriendinnen Leslie in een serie. Onlangs heb ik een paar afleveringen terug gezien, en je ziet ook dat ik daar een bolle toet heb. Helemaal niet erg natuurlijk, maar ik wilde weer graag weer wat fitter worden.”

En toen kwam Ego’s Models op je pad toch?
“Ja, Peter van Ego’s Models benaderde me om aan de slag te gaan als model. Ik wilde zoals ik zei weer wat op mijn eten en bewegen gaan letten, maar dat was nu juist niet de bedoeling! Ik moest deze maat houden en dus niet afvallen.”

Want wat is de maat die je hoort te hebben als plus-size model?
“Het begint bij maat 40-42. Er zijn modellen met grotere maten, bij mij zijn ze ook nog wel verbaasd dat ik een plus-size ben. Dit zijn natuurlijk normale maten in de gewone wereld, want de gemiddelde vrouw heeft maat 40-42. Maar in de modellenwereld is maat 34 gemiddeld en is 40-42 al ‘dik’. Ik val dus nog onder de slanke plus modellen. Een ander meisje van Ego’s Models, Danielle, is echt prachtig, die heeft precies de rondingen die geliefd zijn door de klanten. Zij vliegt dan ook de hele wereld over voor klussen.
Overigens, het is niet zo dat je als je plus-size model werkt niet hoeft te sporten. Hoewel je prima een vetrol kunt hebben, moet je lichaam wel strak en in verhouding zijn. Je hoeft dus niet af te vallen, maar je moet wel fit blijven.”

En nu werk je alweer vier jaar als model bij Ego’s.
“Ja, hoewel ik niet fulltime werk, omdat ik momenteel nog studeer. Studie beperkt je enorm, want je kunt niet zomaar een aantal dagen weg. Toch vind ik het wel belangrijk om mijn studie af te maken. Dat duurt nog anderhalf jaar, dan ben ik 24 jaar en wil ik het liefst voor een paar jaar fulltime aan de slag als model. Muse Models in New York zou graag zien dat ik daar voor hen kom werken, alleen kan dat nu door mijn studie niet. Dan ben ik daar, klikt het en vinden ze me leuk, maar dan moet ik weg. Daarom zou ik na mijn studie daar graag naar toe willen gaan.”

Zou je dan ook daar, of in een ander land willen gaan wonen?
“Ik sta er zeker voor open, ik wil alle kansen pakken die ik pakken kan. Ik heb ook nog DNA Models in Zuid-Afrika, waar ik ook wel naar toe zou willen gaan. Maar als ik een jaar in New York zou kunnen wonen, doe ik dat direct!”

Er is dus een grote markt voor plus-size modellen!
“Zeker, maar die is wel internationaal en de concurrentie is niet zo groot momenteel. Zelf werk ik ook veel in het buitenland. In Nederland is daar de markt niet voor; bladen zetten niet zo snel een dikker model op de cover, hoewel dat misschien in de toekomst zou kunnen veranderen. Ik zie dat ook wel gebeuren, dat in de toekomst meer modellen met grote maten te zien zullen zijn in de bladen. Ik vind het ook fijn dat vrouwen kunnen zien dat er niet alleen mooie slanke vrouwen zijn, maar ook mooie volle vrouwen. Ik schrijf ook elke week een blog op findmymusthave.nl over onder andere dit soort onderwerpen.”

Ja, kun je meer vertellen over je blog?
“Elke maandag komt er een stukje van mij op de website, daarin vertel ik over mijn leven als plus-size model en over mijn dagelijks leven, dat redelijk afwisselend is. Je weet nooit of je volgende week wel een klus hebt, soms werk ik veel, soms minder, dat vond mijn vriendin Celine, de oprichtster van de website juist heel leuk.”

Voor welke merken/magazines heb je tot nu toe gewerkt?
“Ik werk veel voor Knip Mode, Burda, La Redoute in Frankrijk en ook voor Didi. Ik heb ook bureaus in Londen, Milaan, Brussel en Kaapstad, het nieuwste bureau waar ik bij ingeschreven ben.”

Welke opdracht vond je bijzonder om te doen?
“Voor Didi zat ik onlangs op Lanzarote. Daar zaten we met de hele crew in een villa, hebben we heerlijk gegeten en gewerkt met zijn allen, wat ontzettend gezellig was. Als ik fulltime aan de slag ga, hoop ik meer fashionklussen te krijgen die dan ook zo goed verzorgd zijn.
In mijn ‘dunne’ periode vond ik mijn allereerste modeshow memorabel. Het was de opening van het modellenbureau van mijn stiefzus, wat heel groots was opgezet, met DJ’s en ballonnen. Ik voelde me toen echt een prinsesje. Ik was zestien jaar en liep mijn eerste modeshow. Dat vond ik fantastisch.”

Wat zou je tijdens je modellencarrière nog graag willen doen?
“Ik zou heel graag een campagne voor L’Oreal willen doen, dat is mijn droom. Ik ben van niemand fan, maar Doutzen Kroes zie ik wel als een voorbeeld.”

Stel ze zouden je vragen om voor Victoria’s Secret op de catwalk te lopen. Zou je dat doen?
“Ja dat zou ik wel doen, zeker als het in het teken van plus zou staan. Ik ben best zeker van mezelf. Als mensen mij niet mooi of niet goed vinden, dan raakt mij dat niet.”

Wat vind je het leukste aan het werken in de modellenbranche?
“Een ding wat ik heel leuk vind is dat ik geld kan verdienen met het feit dat ik fotogeniek ben. Ik hou ook van het reizen, ik kan heel goed alleen zijn en vind het leuk dat het zo divers is en om mensen te ontmoeten. Het is heus niet altijd glitter en glamour, maar ik ben trots op mezelf dat ik een mooi portfolio op heb kunnen bouwen en dat ik thuis foto’s heb liggen die ik later aan mijn kinderen kan laten zien. Maar ik doe het werk niet omdat ik kan zeggen dat ik model ben. Ik weet dat er meiden zijn die het ontzettend cool vinden om te kunnen zeggen dat ze model zijn, want tegenwoordig wil iedereen model, actrice of presentatrice worden. Voor mij is het spel met de camera het allerleukst.”

Je hebt eerder ook acteer- en presentatiecursussen gevolgd bij Kemna Casting en Act2Act. Zou je hier in de toekomst wat meer mee willen doen?
“Ja, ik zou het leuk vinden om dit weer op te pakken en misschien ergens een gastrol te spelen. Ik was erg enthousiast over de lessen, maar vond het aan de prijzige kant. Ook kwam het modellenwerk op mijn pad en besloot ik me daarop te concentreren. Ik sta ook niet bij castingbureaus ingeschreven, omdat ik in de eerste instantie model ben.”

Tenslotte: heb je een tip voor onze lezers op het gebied van castings en go-sees? Wat moeten ze wel doen of juist laten?
“Wat heel belangrijk is: blijf jezelf! Zelf ben ik eerder rustig bij een go-see dan actief, omdat ik denk dat het beter is als de klant kan zien dat je down-to-earth bent.

Kleed jezelf ook basic, klanten willen je het liefst in een spijkerbroek en een simpel shirtje zien, zonder make-up. Zelf heb ik ook nooit mascara op. Wel moet je altijd hakken meenemen en je haar in een staart kunnen doen.

Toen ik in Londen was, rende ik de hele stad door om op tijd bij de go-sees te zijn, en dan had ik er twaalf op een dag. Ik was kapot aan het einde van de dag, maar vond het belangrijk om overal op tijd te komen. Dat is een gouden tip voor de lezers!

Als je graag model wilt worden; probeer eerst een gesprek aan te gaan met een meisje die al modellenwerk doet. Word niet model omdat je dat hebt gezien bij een programma en je het wel leuk lijkt, maar omdat je dat echt graag wilt doen. Het zijn niet alleen maar succesverhalen zoals dat van Doutzen. Om die reden adviseer ik ook om te blijven studeren en daarnaast ook andere activiteiten te doen.”

Wil je het prachtige portfolio van Renee zien? Klik hier!