Leden uitgelicht

Youri Morsink

37 jaar.

Julio Neves Dias

39 jaar. Presentatie en voice-over/stemacteur

Annemieke Groot

52 jaar. Model - fotografie en voice-over/stemacteur

We hebben vandaag 50 castings voor je

Bijvoorbeeld: acteur, model en/of Amsterdam

What About Vincent van Ommen
Dit artikel is geplaatst op 12 mei 2010

What About Vincent van Ommen

Vincent van Ommen is sinds zijn afstuderen in 2007 professioneel acteur. Hij speelde in verschillende films, zowel in hoofd- als bijrollen. Voor zijn hoofdrol in de film 'Life is an Art' zal hij de komende dagen in Cannes verblijven, waar de film voor het eerst vertoond gaat worden. CastingNieuws sprak met Vincent over zijn carriere.

Tekst: Susanna Panizza
Fotografie: Allard Honigh

Vincent, in Nederland kennen we je nog niet als acteur, maar hebt een zeer respectabele CV opgebouwd!
“Eigenlijk ben ik gewoonweg een acteur die in Nederland zelf nog onontdekt is, maar die meer in het buitenland werkt als acteur dan in eigen land. Waarom dit zo is weet ik niet precies, maar dat is gewoonweg zo gegaan.”

Hoe lang ben je eigenlijk al bezig met acteren?
“Dat is al sinds ik mijn studie heb afgerond in 2008. Ik werd aanvankelijk getraind op toneel, maar mij werd sterk aangeraden om op film- of tv-acteren over te stappen. Ik kon kiezen tussen middelmatig toneelacteur zijn, of goed filmacteur te worden. Ik ben gaan kijken naar de opleidingsmogelijkheden die in Nederland geboden worden op film- en tv-gebied. Bij De Trap is een traject van zes maanden lang waarbij je voor de camera gezet wordt en direct feedback krijgt over je spel en hoe het filmacteren in zijn werk gaat. Na deze opleiding ben ik naar Londen gegaan om het geheel af te ronden. Daar word je goed klaargestoomd voor het vak. Daarna ben ik daar blijven hangen en gaan werken.”

Je werkt dus veel in Engeland. Zijn er ook andere landen waar je werkt?
“Ik werk voornamelijk in Engeland, maar heb ook een film gedaan in België, overigens een Engelstalige film. Ik woon niet in Engeland, en het lastige is dat je soms wordt verhinderd om naar audities te gaan. Laatst had ik een auditie, maar kon ik niet gaan vanwege de aswolk. Gelukkig was de casting director erg vriendelijk en mocht ik mijn auditie op film inleveren. Het gebeurt sowieso al veel meer dat er van grote afstand wordt gecast. Zo had ik gehoord dat onlangs een casting voor een hoofdrol in een film werd gezocht, vanwege uitval van de eerste acteur. Toen heeft de casting director op onder andere Facebook een oproep geplaatst, waarna mensen hun filmpje digitaal konden insturen. Het is leuk om te weten dat je niet meer gebonden bent aan waar je woont, maar dat internet ook voor dit soort dingen gebruikt kan worden.”

Sta je ook in Nederland bij casting bureaus ingeschreven?
“Eerst stond ik nergens ingeschreven, ik heb anderhalf jaar gewerkt als acteur van film tot film. Toen ik vorig jaar terug kwam uit Cannes kreeg ik allemaal interviews te doen en werd ik uitgenodigd voor castings. Dit was onder meer via Kemna Casting, waar ik me uiteindelijk ook inschreef. Ook schreef ik me in bij Oimundo en heb ik me kort geleden ingeschreven bij GetSet Casting. Tot nu toe is daar echter niet veel uit gekomen en heb ik niets vernomen van de castingbureaus.”

Eind april was een debat over de uitkomsten van een onderzoek onder acteurs in Nederland, gehouden door onder anderen ACT en NORMA. Hieruit kwam voort dat er in Nederland eigenlijk te weinig werk is voor afgestudeerde acteurs, door de wildgroei in het beroep acteur, maar ook doordat er weinig hoog kwalitatief drama wordt gemaakt in Nederland. Wat vind jij hiervan?
“Zelf heb ik ook aan dat onderzoek meegedaan, ik ben namelijk ingeschreven bij de NORMA. Je hebt natuurlijk altijd het probleem dat er meer acteurs zijn dan rollen en het beroep moet beschermd worden, maar het is niet zo dat je mensen met talent uit moet sluiten.
Er zijn heel veel acteurs die geen opleiding hebben gedaan, maar die door veel te spelen erg goed zijn geworden, kijk maar naar Russell Crowe. Er zijn natuurlijk acteurs die geen opleiding hebben gedaan en die bereid zijn voor veel minder geld een rol aan te nemen. Wat je dan krijgt is dat een getrainde acteur die een opleiding heeft afgerond en precies weet wat zijn vak inhoudt gaat zeggen: ‘Dit is de kwaliteit die ik kan leveren en dit is de prijs die hiervoor staat.’ Dan kunnen producenten afhaken omdat ze dat te duur vinden, zeker als ze iemand voor veel minder geld kunnen krijgen. Zolang mensen ja blijven zeggen tegen de lage prijzen, zullen de afgestudeerde acteurs of geen werk hebben, of voor een veel lager bedrag moeten werken.
In Engeland moet in elke productie een minimumloon betaald worden aan de acteurs. Als je een dergelijke regeling moet aanhouden, zal de regisseur of casting director kiezen voor de kwaliteit.”

Kun jij leven van je acteerwerk?
“Op dit moment wel, maar dat is niet van het werk dat ik in Nederland gedaan heb, maar in Engeland. In Engeland krijg je voor je acteerwerk meer dan in Nederland. Dat komt omdat daar een echte filmindustrie is.”

Waarom blijf je dan in Nederland wonen?
“Omdat ik op dit moment de overstap nog niet wil maken. Misschien wel in de toekomst.”

Je hebt onlangs een bijrol gespeeld in een film die redelijk vaak voorbij kwam op CastingNieuws.nl, namelijk ‘Verloren Jaren’. Ook speelde je bij- en hoofdrollen in veel verschillende producties. Waar heb je onlangs allemaal in gespeeld?
"In ‘Verloren Jaren’ speelde ik inderdaad een bijrol. Het is een onafhankelijke Nederlandse film en is grotendeels gemaakt met privé investeringen en niet met subsidies. Vaak willen filmmakers een film snel maken en niet maanden of jaren wachten op subsidies.
Verder heb ik een hoofdrol gespeeld in ‘Life is an Art’, de film die in Cannes vertoond wordt en waar ik ook voor naar Frankrijk afreis. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen uit de filmindustrie die gaan zien. Ze kunnen de film gaan kopen, de rechten opkopen voor landen waar ze nog niet verkocht zijn. Ik ben net terug uit Londen waar ik de hoofdrol speelde in ‘A Morass’. Ik speelde een bijrol in ‘Reiki’, die in 2009 op het Cannes Film Festival” vertoond werd.”

Je hebt op het Cannes Film Festival van 2009 Robert Pattinson ontmoet. Ben je niet bang dat een keer jou hetzelfde overkomt als hem is overkomen; dat je niet meer los wordt gezien van je rol?

“Het ligt natuurlijk aan jezelf: geef je toe aan typecasting, of niet? Daniel Radcliffe heeft ook hele andere rollen gespeeld, door bijvoorbeeld in het toneelstuk ‘Equus’ te spelen. Voor hem wordt het wel heel moeilijk om Harry Potter van zich af te schudden, hij heeft natuurlijk ook zo’n tien jaar van zijn leven eraan gewijd. Elijah Wood heeft het Hobbit-imago redelijk goed van zich afgeschud doordat hij onder andere in ‘Sin City’ een andere rol neerzette. Maar hij zal Frodo natuurlijk wel altijd bij zich dragen.
Het is natuurlijk ook zo dat elke acteur last heeft van een dergelijk probleem, omdat je pas echt veel succes hebt als je een studiofilm hebt gedraaid (een film die gegarandeerd in de bioscoop of op DVD wordt uitgebracht).
Tot nu toe heb ik louter in Indie-films gespeeld (Independent films, met budgetten tot 15 miljoen dollar of 3 miljoen pond, waarbij distributie nog niet zeker is), wat inhoudt dat je wegstapt van de conventionele manier van films maken, maar dat je wel ineens, misschien jaren later veel succes vergaart met je film. Een goed voorbeeld is ‘Paranormal Activity’. Deze film is voor 16.000 dollar gemaakt in 2007 en in 2009 verscheen het in de bioscoop. Uiteindelijk bracht het miljoenen op. Met Indie-films neem je dus wel een risico, maar het kan zeker op een succes uitdraaien.”

Jouw films, zoals ‘Life is an Art’ en ‘Verloren Jaren’ worden wel getoond! Misschien ben je wel beroemd als je terugkomt van Cannes!
“Haha, misschien, maar beroemd zijn is niet mijn doel. Het is natuurlijk wel zo dat mensen mijn gezicht zien, maar er is een verschil tussen bekendheid opzoeken en er gewoonweg kalm mee om gaan. Ik probeer er kalm mee om te gaan, ik ben daar best nuchter in. Sommige mensen die ik ken weten niet eens wat ik doe.”

Welke film die je tot nu toe hebt gemaakt vond jij de beste?
“Ik denk dat het een film is die nog niet is uitgebracht en waarvan ik op dit moment nog niet weet of die überhaupt uitgebracht gaat worden. De film heet ‘Provocator’ en is op het moment in post-productie. De producent spreek ik binnenkort over het verloop. Ik denk dat dit mijn beste werk is. Dit komt omdat ik vroeg had besloten niets om het karakter te geven waardoor ik extra vrij werd tijdens de opnames, ik kon van moment tot moment leven. Als ik kijk naar ‘Life is an Art’ was ik daarover ook positief verrast over de hoge kwaliteit van het acteren.”

Krijg je royalties als de films waarin jij speelt vertoond worden in bioscopen en worden uitgegeven op DVD’s?
“Ik heb het goed uit kunnen onderhandelen, omdat het in Engeland gewoonweg goed is geregeld. Je hebt als acteur de mogelijkheid om op die manier een inkomen te genereren in plaats van om van film naar film te leven en op die manier je brood te verdienen. Op een gegeven moment zou je als acteur van de royalties kunnen leven, mits je aardig wat films hebt gemaakt en deze goed hebt onderhandeld.”

Wat is jouw droomrol?
“Ik heb altijd gezegd: ik moet in mijn carriere vier rollen spelen: ik moet één keer een vampier spelen, één keer een soldaat, één keer een junk en dan de ultieme rol zou een combinatie zijn van de drie. Er is een heel cool boek uit 1997 door Steven-Elliot Altman: ‘Zen in the art of Slaying Vampires’, waarbij een vampier via zen meditatie zijn bloeddorst onder controle krijgt, de verlichting bereikt en besluit zijn soort uit te roeien om de  wereld beter te maken. De bloeddorst is synoniem voor verslaving in het algemeen. Het boek gaat verfilmd worden en ik hoop dan natuurlijk dat ik daaraan mee mag werken, dat zou super zijn!”

Zou je ook in andere landen aan de slag willen, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten?
“Er staan inderdaad wat films klaar waar mijn naam aan verbonden is, maar daarover kan ik niet meer vertellen dan dat. Daar kom ik bij via de producenten waarmee ik tot nu heb gewerkt en die erg enthousiast zijn over mijn werk. Goed werk creëert meer werk, dat is hoe ik dat zie. Ik zou sowieso nooit op de bonnefooi naar de VS gaan. Ik zou alleen willen gaan als ik zeker ben van een rol. Als je daar naartoe gaat zonder al werk te hebben, kan dat heel teleurstellend zijn. In Nederland doe je misschien met vijftien anderen auditie, in de Verenigde Staten kan dat oplopen tot duizenden anderen.”

Hoe zou jij je acteerstijl kunnen omschrijven?
“Ik heb geen methode of systeem wat ik keer op keer gebruik. Het is afhankelijk van de rol die ik speel en de stijl die ik daar in vind is de stijl die ik nodig heb om die rol te spelen. Dit verschilt per film.”

Wie vind je goed als acteur?
“In Nederland vind ik Dragan Bakema en Fedja van Huet erg goed. Ook heb ik respect voor Michael Fassbender, hij gaat erg ver voor een rol. Een voorbeeld is ‘Fishtank’. Op dit moment vindt ik de regisseur van Kick-Ass, Matthew Vaughn en Anton Corbijn die nu ‘The American’ regisseert erg goed.”

Hoe heb je de komende jaren ingepland?
“Ik plan mijn carrière niet, ik ga waar werk is. Maar sowieso wil ik blijven acteren.”

Je bent ook producent, kun je daar wat meer over vertellen?
“Ik heb eenmaal de kans gekregen om te produceren maar ik zie dit los van acteerwerk. Ik vind het vooral erg leuk om te doen. Misschien dat ik over 15 jaar meer als producent aan het werk ga. Ik vind het erg leuk om te organiseren en mensen bij elkaar te brengen. Het lijkt me ook leuk om zelf te investeren. Wat dat betreft vind ik Brad Pitt met zijn productiehuis Plan B een voorbeeld. Hij heeft ook o.a. Kick-Ass geproduceerd.”

En dan nu over Cannes! Wanneer ga je er naar toe?
“Ik zal daar verblijven gedurende de festivalperiode, het programma loopt tot de 23ste. Dit is mijn tweede keer op het festival. Vorig jaar was het een ervaring om voor het eerst op de rode loper te lopen en mezelf op de big screen te zien! ‘Life is an Art’ gaat op 16 mei in première en het voelt heel goed om daarbij te kunnen zijn.”

Ik wens je enorm veel succes in Cannes en in de komende tijd en hoop je een keer terug te zien in een grote bioscoopfilm!